وقایع روز اول ماه محرم الحرام
1_ ماجراى شعب ابى طالب عليه السلام
در پى بالاگرفتن قدرت اسلام پس از بعثت پيامبر صلى الله عليه و آله قريش پيمان نامه اى نوشتند و طى آن قرار گذاشتند با بنى هاشم تكلم نكنند و با آنان هم سفره و همنشين نشوند و معامله ننمايند؛
و آنان را به گونه اى در فشار قرار دهند كه پيامبر صلى الله عليه و آله را به قريش تحويل دهند تا آن حضرت را به قتل برسانند.
حضرت ابوطالب عليه السلام بنى هاشم را به دره اى كه منتسب به آن حضرت بود برد، و اطراف آن را محكم كرده و براى حفظ جان پيامبر صلى الله عليه و آله شبانه روز كمر همت بست
آن حضرت شبها با شمشير پروانه وار گرد شمع وجود پيامبر صلى الله عليه و آله مى گرديد و مى فرمود:
“تا زنده ام دست از يارى او بر نمى دارم .”
او در هر شب چند بار محل خواب پيامبر صلى الله عليه و آله را تغيير مى داد و عزيزترين فرزند خود يعنى اميرالمؤمنين عليه السلام را به جاى آن حضرت مى خوابانيد، و روز فرزندان خود و فرزندان برادرانش را به حفاظت از آن حضرت مى گماشت.
مدتى كه در شعب بودند بر آن حضرت و مسلمانان بسيار سخت گذشت ، تا آنجا كه شبها صداى گريه اطفال گرسنه بنى هاشم ساكنين اطراف شعب مى شنيدند.
پس از دو سال و چند ماه خداوند موريانه را ماءمور كرد، و پيمان نامه آن را از بين برد بجز اسماء الهى كه در آن بود. حضرت ابوطالب عليه السلام اين خبر را به كفار داد، و آنان با ديدن چنين معجزه اى دست از تصميم خود برداشتند و بنى هاشم به خانه هاى خود بازگشتند…(۱)….
2_ جنگ ذات الرقاع
در سال چهارم هجرت - به تحريك كفار قريش - بين مسلمانان و قبايلى كه اطراف مدينه زندگى مى كردند و قصد محاصره مدينه را داشتند جنگى در گرفت .
پيامبر صلى الله عليه و آله با ٤٠٠ يا ۷۹٠ نفر از مدينه بيرون رفتند. در اين غزوه حضرت نماز خوف خواندند و جنگ تا سه روز طول كشيد تا شر آنان دفع شد. اين واقعه به قولى در ۱٥ جمادى الاولى بوده است…(۲)…
3_ اولين جمع آورى زكات
در روز اول محرم پيامبر صلى الله عليه و آله براى اولين بار مأمورانى را براى جمع آورى زكات و صدقات به اطراف مدينه فرستاد…(۳)…
4_ امام حسين عليه السلام در راه كربلا
روز اول محرم ، امام حسين عليه السلام در قصر بنى مقاتل نزول اجلال فرمودند، و از عبيد الله بن حر جعفى دعوت به يارى نمودند، ولى او اجابت نكرد و بعدا پشيمان شد…(٤)…
5_ قيام مردم مدينه بر عليه يزيد
…در اين روز در سال ٦۳ه مردم مدينه براى قيام عليه يزيد حركت كردند.
?? قضيه از آنجا آغاز شد كه جمعى از اهالى مدينه به رهبرى عبد الله بن حنظله به شام رفتند و دستگاه يزيد و شرابخوارى و قمار بازى و سگ بازى او را ديدند، و به مدينه بازگشته و مردم را از وضع فساد دربار اموى آگاه ساختند. با شنيدن اين اخبار همگان بر خلع يزيد اتفاق نمودند، و به سرپرستى عبد الله عليه يزيد قيام نمودند و افراد اموى ساكن مدينه را بيرون كردند. لشكر شام پس از اطلاع از اين قيام به طرف مدينه حركت كرد و واقعه حر پيش آمد…(٥)…
منابع :
۱.قلاءدالنحور:ج محرم و صفر،ص۹
۲.الوقایع و الحوادث:ج۲،ص٤٥
۳.الوقایع و الحوادث:ج۲،ص٤۲
٤.ارشاد:ج۲،ص۸۱
٥.الوقایع و الحوادث:ج۲،ص٤۹