مرگ مغزی و هدیه اعضاء برای پیوند
سوال:
اگر کسی به بیماری مبتلا شود و پزشکان از معالجه او قطع امید نموده و غیر قابل علاج شودو به گفته پزشکان به زودی مرگ وی حتمی گردد(مثل مواردی که با مرگ مغزی مواجه میشود) آیا می توان قبل از مرگ او اعضای حیاتی بدنش را ( مانند: قلب ، کلیه و…) جدا نموده و به دیگری پیوند زد؟
پاسخ:
آیت الله خامنه ای: بطور کلی اگر این افراد دچار ضایعات مغزی غیر قابل درمان و برگشت شوند که بر اثر آن همه فعالیتهای مغزی آنان از بین رفته و به حالت اغمای کامل فرو روند به نحوی که باعث فقدان و از دست رفتن هر نوع شعور و احساس و حرکتهای ارادی میگردد در صورتی که استفاده از اعضای بدن چنین بیمارانی برای معالجه بیماران دیگر باعث تسریع در مرگ و قطع حیات آنان شود جایز نیست در غیر این صورت اگر عمل مزبور با اذن قبلی وی صورت بگیرد و یا نجات نفس محترمی متوقف بر آن عضو مورد نیاز باشد اشکال ندارد.
آیت الله مکارم : ادامه معالجات در موردچنین افرادی واجب نیست و برداشتن بعضى از اعضا از بدن آنها در صورتى که حفظ جان مسلمانى متوقف بر آن باشد مانعى ندارد. ولى باید توجّه داشت که اینها همه در صورتى است که مرگ مغزى به طور کامل و بصورت قطعى ثابت گردد و احتمال بازگشت مطلقاً وجود نداشته باشد.
>آیت الله شبیری: مرگ با زهوق روح محقق می شود و در مورد سوال، جداسازی دستگاه از بیمار جز در فرض ضرورت جائز نیست در مورد اینکه قتل صدق می کند یا خیر معظم له اظهار نظر نکردند.
آیت الله سیستانی: اگر کسى که از نظر مغزى مرده است در حالى که قلب وریه او هر چند به کمک دستگاه وظیفه خود را انجام میدهند شرعا مرده شمرده نمیشود وقطع اعضاى او براى الحاق به افراد زنده به هیچ وجه جایز نیست .
آیت الله فاضل: اگر قطع دستگاه منجر به مرگ کامل کسی که مرگ مغزی شده می شود قطع کردن دستگاه جایز نیست و اگر به واسطه قطع دستگاه بیمار بمیرد بعید نیست که صدق قتل نماید.
استفتائات مراجع عظام