حکم قمه زنی از نظرمراجع
سوال : قمه زنی در روز عاشورا چه حکمی دارد؟
رهبرمعظم انقلاب :
قمه زنی علاوه براینکه عرفاً از مظاهر حزن و اندوه شمرده نمیشود و در زمان ائمه (علیهم السلام) و پس از آن نیز سابقه ندارد و تأییدی از ائمه معصومین (علیهم السلام) نیز در مورد آن - نه به شکل عام و نه به شکل خاص - نشده است، در حال حاضر وهن مذهب شمرده میشود و جایز نیست.
آیت الله مکارم شیرازی :
عزاداری خامس آل عبا علیهماالسلام از مهمترین شعائردینی و رمز بقاء تشیع است و باید هر چه باشکوه تر برگزار شود ، امالازم است از کارهایی که آسیب به بدن می رساند، یا موجب وهن مذهب می شود،جدّاً بپرهیزند.
جواب امام خمینی(ره) :
در شرایط و اوضاع کنونی از قمه زدن خودداری شود.
حضرت آیت لله بهجت :
حكمش به عنوان اوّلى عدم ضرر رساندن به خود يا ديگرى است، به حدّى كه حرام باشد؛ پس اگر مضرّ نباشد و مفسده اى هم بر آن مترتب نباشد فى نفسه اشكال ندارد.
جواب حضرت آیت الله فاضل لنکرانی :
با توجه به گرایشی که نسبت به اسلام و تشیع بعد ازپیروزی انقلاب اسلامی ایران در اکثر نقط جهان پیدا شده و ایران اسلامی به عنوان ام القریٰ جهان اسلام شناخته می شود، و اعمال و رفتار ملت ایران به عنوان الگو و بیانگر اسلام مطرح است، لازم است دررابطه با مسائل سوگواری و عزاداری سالارشهیدان حضرت اباعبدالله الحسین علیه السلام به گونه ای عمل شود که موجب گرایش بیشتر و علاقه مندی شدیدتر به آن حضرت و هدف مقدس وی گردد، پیداست در این شرایط مسأله قمه زدن نه تنها چنین نقشی ندارد، بلکه به علت عدم قابلیت پذیرش و نداشتن هیچ گونه توجیه قابل فهم مخالفین، نتیجه سوء بر آن مترتب خواهد شد . به همین جهت لازم است شیعیان علاقه مند به مکتب اهل البیت علیهماالسلام از آن خودداری کنند و چنانچه در این مورد،نذری وجودداشته باشد، نذر واجد شرایط صحت و انعقاد نیست.
استفتائات از دفاتر حضرات آیات