کار کردن در بانک ها چه حکمی دارد و حقوق دریافتی حلال است یا حرام؟
پاسخ:
مقام معظم رهبری حضرت آیت الله خامنه ای:
اصل انجام اين وظيفه اشکال ندارد ولی اشتغال به عمليات بانکی که مربوط به معاملات ربوی است جايز نيست و انسان در برابر انجام آن مستحق گرفتن اجرت و حقوق نيست و بر مکلف جايز نيست در آن جا کار کندو مجرّد پيدا نکردن کار حلال ديگری برای امرار معاش خود، مجوّز اشتغال به کار حرام نيست.
آیت الله سیستانی:
معاملات بانکی دو گونه هستند:
1. معاملات بانکی حرام: مانند معاملات ربوی و نمایندگی در اجرای آن، ثبت و شهادت بر آنها و دریافت مبلغ مازاد ربوی به نفع گیرنده آن و همچنین معاملات مرتبط با شرکتهایی که معاملات ربوی دارند و یا به تجارت شراب مشغولند، مانند فروش سهام آنها و گشایش اعتبار برای آنها، از معاملات حرام به شمار می رود و اشتغال در بخش های یاد شده جایز نیست و مستحق اجرت نمیگردد و همچنین حقوقی که در مقابل عمل مربوط به معاملات حرام مثل معاملات ربوی است، ملک فرد نمیشود.
2. معاملات بانکی جایز: آنچه از معاملات ذکر شده فوق نباشد که پرداختن به آنها و گرفتن اجرت بر آنها جایز است.
آیت الله مکارم شیرازی:
اگر کار در بانک کار حلالى باشد و در قسمت درآمدهاى مشروع آن کار کند، حقوقى که در مقابل کار حلال می گیرد و یقین به حرام بودن عین آن حقوق نداشته باشد، اشکالى ندارد، هر چند نمى داند این حقوق از حلال است یا از حرام؛ به خاطر این که پولها را با هم مخلوط کرده اند. و در صورتى که واقعاً نداند بانک درآمد حرامى دارد، همه را حمل بر صحّت کند.
امّا کار کردن در بخشى که سود را با عقود صورى مى گیرند (یا کارهای حرام دیگر انجام میشود مثل دادن وام ربوی و..)، جایز نیست.