فرهنگ كار و تلاش در پرتو آيات و روايات
عنوان: فرهنگ كار و تلاش در پرتو آيات و روايات
چکیده
پژوهش حاضرباعنوان«فرهنگ کاروتلاش درپرتو آیات و روایات»،درپی اهدافی مانند؛بررسی فرهنگ کاروتلاش ازدیدگاه آیات وروایات،لبیک به ندای مقام معظم رهبری(مدّظلّه العالی)و…وبرای پاسخگویی به سؤالاتی چون؛باتوجه به آیات وروایات معصومین (علیهم السلام)،فرهنگ کاروتلاش چیست وازچه جایگاهی برخوردار است،تأثیرکاروتلاش برانسان درآیات وروایات ائمةمعصومین(علیهم السلام) چیست، و… انجام گرفته است.
در این پژوهش که با روش توصیفی،کتابخانه ای انجام گرفته است،ازمنابع معتبری چون تفسیرنمونه وکتاب ره توشة تبلیغ وفرهنگ کارو…استفاده شده است.ودرپایان به این نتایج رسیدیم که کار و تلاش درنگرش ديني براي تأمين نيازهاي فردي و اجتماعي ضرورتي اجتناب ناپذيراست که تمامي لحظات زندگي را در بر مي گيرد. از اين رو، در آموزه هاي ديني از آن به عنوان وظيفه و تکليف ياد شده است. در اسلام از یک سو مسئله ی مقدّر بودن روزی و ضمانت آن از جانب خدا و توصیه به توکّل مطرح است و از طرف دیگر، تشویق و ترغیب فراوان به کار و تلاش و پرهیز از تنبلی و سستی؛ یعنی در عین تلاش باید به خداوند توکل داشت و از او خیر و برکت خواست. علاوه بر این، به امید بخت و آرزو دست از کسب و کار کشیدن نیز ناپسند و مردود است. از طرف دیگر از افراط و زیاده روزی در کار و حرص زدن برای مال و منال دنیوی نیز باید پرهیز کرد تا موجب باز ماندن از واجبات دیگر و غرق شدن در دنیا و غفلت از یاد خدا و آخرت نشود.
هر جامعه ای برای گذارندن امور خود و رفع نیازهای متعدد، به مشاغل گوناگون نیاز دارد و منظور از شغل، هر کاری است که به واسطه ی آن شخص درآمدی به دست می آورد. . البته باید توجه داشت که ورود به هر کاری جایز نمی باشد. پس باید کار، کار شایسته یا عمل صالحباشد. از دیدگاه عرف کار عبارت از هر چیزی است که احتیاج به صرف وقت و تحمل زحمت برای فعل به مقصد و هدفی داشته باشد.
اسلام دینی متعادل است که سهم جسم و روح و دنیا و آخرت هر دو در آن حفظ و رعایت شده است. از این رو هم تشویق به کار و تلاش و پرهیز از تنبلی و کسالت در آن وجود دارد و هم مسئله ی مقدّر بودن روزی و ضمانت آن از جانب خدا و پرهیز از حرص و آز که به تعبیری می توان آن را رعایت اعتدال در کار نامید.
مهمترین اصول وشرایط کارباتوجه به آیات وروایات عبارتنداز:تخصّص وتعهّد،اِتقان درکار،پایداری درکار،اخلاص درکار،انتخاب شغل مناسب،اعمال هوشمندی متخصّصانه درطلیعه کار،خلاقیت درکارو… اهمیت کار و اشتغال را می توان از اسناد کار به خداوند استنباط کرد. خداوند در قرآن کریم به طور جامع وفراگیر می فرماید : هر روز، بلکه هر ظهور وتجلی، خداوند در کاری تازه است. و خداوند تنها مبدأیی است که همه نیازها را پاسخگوست. و کارگشایی همه گروه ها منوط به اراده اوست. سیره ی پیامبر اکرم(صلی الله علیه و آله) و امامان معصوم(علیه السلام) این بوده است که بار زندگی خود را شخصاً به دوش می کشیدند و هیچ گاه برای تأمین ضروریات خود را وابسته به دیگران نمی کردند.
اشتغال به کارهای مفید و مورد نیاز جامعه، دارای اثرات و نتایج قابل توجه برای همه ی افراد جامعه اسلامی است که به نتایجی چون ایجاد زمینه رستگاری، تأمین مخارج زندگی، آرامش روح و وجدان، جلوگیری از مفاسد و… می توان اشاره کرد.اصولاً بیکار بودن و فراغت کامل مایه خستگی، کم شدن نشاط، تنبلی و فرسودگی و در بسیاری از مواقع مایه ی فساد و تباهی و انواع گناهان است.اعتیادو خو گرفتن به کارهای بی ارزش، خستگی و بی حالی، آزادی در انتخاب شغل از جمله موانع کار می باشد.
كليد واژههای این تحقیق عبارتنداز : فرهنگ، کار.