نقش علما ومراجعشیعه در نهضت ملیشدننفت
روزهای پایان اسفند یادآور نهضت بزرگ ملیشدننفت است. در این نهضت نیز به رغم حضور گروههای مختلف فکری و سیاسی, همانند سایر نهضت های معاصر ایران، نقش اصلی باعناصر فرهنگسیاسیشیعه و رهبری اصلی با علمایشیعه بوده است. ولی متاسفانه نقش عناصر شیعی و علمای شیعه در این نهضت به اندازه کافی بیان نشده است.
حمايت آيت الله بروجردي ازملیشدننفت
علاوه بر آيت الله کاشاني ساير فقها و علمايايران نيز در پيشبرد نهضت مليشدننفت نقش چشمگيري داشتند و با بيانيههاي خود از ايشان حمايت کردند و فتوا به وجوب همراهي، همکاري و مساعدت با آيت الله کاشاني دادند.
در خرداد 1327 ش. که آيت الله کاشاني تظاهراتي را عليه نخستوزيري هژير (وزير دربار که مانع ورود نيروهاي مردمي به مجلس شده بود) به راه انداختند و عدهاي از مردم متدين کشته و زخمي شدند، آيت الله العظمي بروجردي در اعلاميهاي از آيت الله کاشاني حمايت کرده و وي را به عنوان فردي معرفي کرد که براي «صلاح جامعه و ملت و دفع ظلم و ستم، نهضت ديني نمودهاند» و اقدام ايشان «جز در مقام مبارزه با استبداد و ديکتاتوري» نبوده است.
آيت الله سلطاني نقل کردهاند که آيت الله بروجردي در مورد نهضت ملي شدن نفت فرموده بودند:
روحانيت به هيچ وجه نبايد با اين حرکت مخالفت کند اگر با اين حرکت مردمي مخالفت کند و اين حرکت ناکام بماند در تاريخ ايران ضبط ميشود که روحانيت سبب اين کار شد. لذا به آقاي بهبهاني و علماي تهران نوشتم که مخالفت نکند.
مهدي ابوطالبي، نقش فرهنگ سياسي شيعه در نهضتهاي معاصر ايران، فصل پنجم