نشست پژوهشی طلاب به مناسبت هفته پژوهش
نشست پژوهشی طلاب به مناسبت هفته پژوهش
طلاب مدرسه علمیه حضرت فاطمه(س) سقز به مناسبت هفته پژوهش روز چهارشنبه 25/9/94 نشستی با عنوان ” پرورش عقل ” برگزار نمودند. سخنران جلسه خانم رقیه نصیری از طلاب پایه چهارم این مدرسه مبارکه، بحث خود را با طرح چند سئوال از مخاطبان خود آغاز نمود.ایشان با بیان اینکه :
آیا اسلامی که برای هر امری برنامه دارد می تواند راه رسیدن به هدف را نشان ندهد؟
روش رسیدن به کمال انسانیت چیست؟
آیا اسلام دعوت به عقل و دین نموده است یا خیر؟
بحث این است علمی که مدنظر اسلام است پرورش عقل است. برای پرورش عقل راه هایی وجود دارد. از جمله:
1- عقل باید غربالگر باشد یعنی تشخیص بدهد خوب را از بد، راست را از دروغ، ضعیف را از قوی، و…..بعضی ها مانندضبط صوت هستند هرچه را می شنوند همان را بیان می کنند دیگر تشخیص نمی دهند به حرف که دردبخور است یا خیر.
2- آخربین باشد: اینکه انسان خود را در زمان حال حبس نکند، به عواقب کارهایش بیندیشد.
3- لزوم توأم بودن عقل با علم: اگر انسان فکر کند ولی اطلاعات و علمش کم باشد فایده ندارد یا اگر اطلاعاتش زیاد باشد ولی فکر نکند باز فایده ندارد.مثل: کارخانه ای که مواد اولیه دارد ولی کار نمی کند یا اگر کار می کند مواد اولیه ندارد. در هر صورت فایده ای نخواهد داشت.
4- آزاد کردن عقل از عادات اجتماعی: یکی از مشکلاتی که همواره پیامبران در طول تاریخ با آن درگیر بودند؛ تقلید کورکورانه ی مردم از آباء و اجداد و عادات اجتماعی بود که قرآن به شدت با آن مبارزه می کند.
5- پیروی نکردن از اکثریت: مردم نباید تابع اکثریت باشند و پیروی کنند و فکر کنند که اکثر مردم چون به این راه هستند پس حق همان اکثریت است. امیرالمؤمنین امام علی(ع)می فرمایند : « از راه حقی که افراد کمی در آن هستند هراسان نباش».
6- تأثیر ناپذیری از قضاوت دیگران: گاهی قضاوت مردم برای تغییر دادن باورهای تو است، گاهی یک گردو در دست توست، مردم اینقدر می گویند این لؤلؤ در دستان تو چقدر زیباست؛ تو باور می کنی که گردوی تو با ارزش است.
در پایان بحث نیز به پرسش های طلاب پیرامون موضوع و نتیجه گیری از مطلب پاسخ داده شد.