فتاوای مراجع درباره الزام حجاب توسط حکومتاسلامی
آیا حکومت اسلامی حق دارد به عنوان حکم اولیه رعایت حجاب را بر زنان مسلمان #اجبار کند؟ آیا علاوه بر حق، در این خصوص وظیفه هم دارد؟ به عنوان حکم ثانویه چطور؟ لطفا نظر خود را تفصیلا درباره اعمال این حق یا وظیفه در مورد #زنانـغیرمسلمان ساکن در کشور اسلامی با قید حکم اولی و ثانوی نیز بیان فرمائید.
پاسخ آیتالله مکارم شیرازی
بسم الله الرحمن الرحیم
با اهداء سلام و تحیت؛
حکومت اسلامى و مسلمانان نسبت به گناهان پنهانى افراد وظیفهاى ندارند، ولى بدون شک نسبت به گناهانى که به طور علنى و آشکار، در سطح جامعه انجام مىشود وظیفه نهى از منکر دارند، و الا جایى براى انجام این وظیفه مهم باقى نمىماند. البته با این تفاوت که مردم باید به نهى از منکر زبانى اکتفا کنند، و از هر گونه برخورد فیزیکى اجتناب ورزند، ولى حکومت مىتواند وارد این مرحله نیز بشود. و لذا حکومت اسلامی #موظف است از گناهان علنی جلوگیری کند. همیشه موفق باشید.
پاسخ آیتالله نوری همدانی
باسمه تعالی
سلام علیکم
ج1. بله
ج2. بله هر حکمى براى مؤمنین و مسلمانان ثابت است، دیگران نیز مکلّف به آن هستند (الکفّار مکلّفون بالفروع کما انّهم مکلّفون بالأصول)، بنابراین آنها هم موظّف به حکم حجاب و گناهان دیگر هستند.
پاسخ آیتالله صافی گلپایگانی
بسم الله الرحمن الرحیم
علیکم السلام و رحمت الله
بر طبق آیات و اخبار وارده از معصومین سلام الله علیهم، بر زن واجب است که خود را از نامحرم بپوشاند و به نظر اینجانب بنابر احتیاط، پوشش وجه و کفین نیز لازم است و در صورت اصرار زن (چه زن مسلمان و چه غیرمسلمان) بر بدحجابی در جامعه اسلامی، چنانچه از نهی متنبه نشود #حاکمـشرع جامعالشرایط میتواند او را #تعزیرـنماید. در قلمرو جامعه اسلامی همه افراد (چه مسلمان و چه غیرمسلمان) ملزم به رعایت احکام اسلامی بوده و تخلف از آنها جایز نیست.
والله العالم. موفق باشید.
آیتالله صافی
سوال: آیا لازم است حجاب را برای #توریستها #الزامی کنیم؟
جواب: افراد توریست، از جهت حکم فقهی حجاب، تابع دین خود هستند؛ لکن همان گونه که ملزم به رعایت دیگر قوانین کشور هستند نباید اجازه داده شود بر خلاف ارزشهای دینی و فرهنگی کشور اقدام کنند، و موجب اشاعه فساد و ابتذال اخلاقی شوند.
آیتالله جوادی آملی
حکم عدم رعایت حجاب شرعی و #تعزیر
سوال: آیا رعایت نکردن حجاب مقرر شرعی گناه محسوب میگردد؟ اگر گناه میباشد گناه کبیره است یا صغیره؟ در هر فرضی (کبیره یا صغیره بودن) آیا قابل تعزیر میباشد؟
جواب:
1- بیحجابی عمدی به طوری که علنا در معرض نامحرمان قرار گیرد گناه بزرگ است.
2- اگر با نهی از منکر، بیاعتنایی به حکم شرعی حجاب ادامه یافت #حکومتـاسلامی میتواند #تعزیرـنماید.
آیتالله مکارم شیرازی
تعزیر بیحجابی
سوال: آیا بیحجابی مانند شرب خمر #حدـدارد؟
جواب: حد خاصی برای آن تعیین نشده است، اما #حاکمـشرع میتواند در موارد مقتضی در این زمینه حکم صادر کند و او را #تعزیرـنماید.
#اجبارـحجاب
سوال: آیا اجباری کردن حجاب از خصوصیات یک حکومت اسلامی است؟
جواب: حکومت اسلامی #موظفـاست از گناهان علنی جلوگیری کند.
آیت الله سیستانی:
آیت الله سیستانی در توضیح این مطلب که شوهر و پدر حق اجبار بر حجاب را ندارند میفرمایند:
مقصود اینست که ـ بنابر احتیاط لازم ـ آنان نمی توانند بدون اجازه حاکم شرع از إعمال قوه ـ مانند #گوشـمالیدن و #کتک و #حبس ـ در امر به حجاب استفاده نمایند ؛ اما استفاده از روشهای مسالمت آمیز ـ حتی تند خویی اگر ملایمت موثر نباشد ـ جایز بلکه با مراعات شرایط یاد شده در رساله عملیه واجب است .
مفهوم این جمله این است که حاکم شرع یا شوهر با اجازه #حاکمـشرع میتواند برای حجاب از #قوهـقهریه مانند #گوشـمالیدن و #کتک و #حبس استفاده کند.
(سایت شبکه اجتهاد, ijtihadnet.ir و سایت آیت الله سیستانی)