عوامل کسب رضایت خداوند
حالا به عواملی چند که باعث کسب رضایت الهی می شود اشاره می کنیم.
1. ایمان و عمل صالح
درآیات پایانی سوره بینه می خوانیم: کسانى که ایمان آوردند و اعمال صالح انجام دادند، بهترین مخلوقات (خدا) یند!
پاداش آنها نزد پروردگارشان باغ هاى بهشت جاویدان است که نهرها از زیر درختانش جارى است؛ همیشه در آن مى مانند! (هم) خدا از آنها خشنود است و (هم) آنها از خدا خشنودند؛ و این (مقام والا) براى کسى است که از پروردگارش بترسد.
بی تردید رضایت خدای بزرگ جز با عمل به دستوراتش میسر نیست،دستوراتی که با شناخت مقام خداوند و ترس از عقوبت او، و همچنین اطاعت از اهل بیت(ع) امکان پذیر خواهد بود. حضرت صادق سلام الله علیه در عصر خویش رساله ای مفصل برای شیعیان می نویسند و برای شهرهای مختلف نسخه ای از آن را می فرستند.
شیعیان نیز آن را در سجاده های خویش قرار میداده اند و پس از نماز آن را مرور میکرده اند. در این رساله آمده است: و بدانید که هیچ کس مشمول رضاى خدا نمی شود مگر با اطاعت او و اطاعت پیامبرش و اطاعت ائمه از آل محمد صلى اللَّه علیه و آله.
2. تبری
در روایتی آمده است که رسول خدا(ص) فرمود: حضرت عیسی بن مریم به حواریین فرمود:
کاری کنید که نزد خدا محبوب گردید و به خدا نزدیک شوید. گفتند:ای روح الله! چگونه در نزد خدا محبوب شویم و به او نزدیک گردیم؟ گفت: با بغض اهل گناه ، و با دشمنی ایشان،رضای الهی راطلب کنید!
در روایتی امام رضا علیه السلام در باب ویژگی شیعیان می فرمایند:
امام رضا (ع)فرمود: شیعیان ما کسانی هستند که تسلیم امر و نهی ما باشند، گفتار ما را سرلوحه زندگی ـ در عمل و گفتار خود قرار دهند،مخالف دشمنان ما باشند و هر که چنین اصلی دنیای اسلام، هم دقیقاً همین است که بعضی کشورهای مسلمان، شاید کم و بیش احکام اسلام را اجرا کنند (اطاعت از خدا و پیامبر)، ولی با دشمنان خدا واسلام، مشکل چندانی ندارند.این موضوع سبب بوجود آمدن جنگ های خانمان سوزی درجهان اسلام شده است.
3.رضایت به تقدیرات الهی
از امیرالمؤمنین(ع) نیز نقل شده است که حضرت فرمود
نشانه رضایت خدای سبحان از بنده، رضایت بنده ازآن چیزی است که خداوند برای او مقدر کرده است، چه خوشایند او وچه ناخوشایند او باشد.
البته وجود این احادیث واحادیث مشابه، منافاتی با تلاش وکوشش انسان برای تغییر سرنوشت خودش ندارند:[انفال/53] خداوند،هیچ نعمتى را که به گروهى داده،تغییر نمى دهد؛ جز آنکه آنها خودشان را تغییر دهند؛ و خداوند، شنوا و داناست.
انسانی که دست روی دست بگذارد و بگوید: هر چه پیش آید خوش آید، هر چه تقدیر باشد همان می شود؛ این فرد خود را فریب داده است.
کسانی هستند که از خدا شاکی هستند ومدام شکوه می کنند که ای کاش خدایا! اینگونه می شد و ای کاش اینگونه نمی شد، بدون اینکه فکر کنند واقعاً به نفع آنها است یا نه، در حالی که می باید صبر را چاشنی کار کنند.[بقره/155]و البته شما را به پارهاى از سختى ها چون ترس و گرسنگى و نقصان اموال و نفوس و آفات زراعت بیازماییم،وصابران را بشارت و مژده بده.
بنابراین اگر انسان ازبرخی تقدیرات الهی گله مند باشد و آرزو کند که ای کاش این گونه نشده بود باید بداندکه خدا هم به همین میزان ازاو ناراضی است.
سخن آخر
شاه کلید بدست آوردن رضایت الهی، اطاعت از او و فرستادگان او در روی زمین (اهل بیت) است، اطاعتی که پایبندی انسان را به ایمان به خدا وعمل صالح را تقویت کند.
حضرت علی (علیه السلام) یک راهکارعملی در این زمینه به ما نشان می دهد که:اگر می خواهی بدانی مقام و جایگاه خود را نزدخدا بدانی (خدا چقدر از تو راضی است)، بنگر که جایگاه و ابهت خدا، موقع گناه، نزد تو چقدر است.
پی نوشت ها:
بحارالانوار، ج49، ص 4.
بحار الأنوار(ط - بیروت)، ج10 ص 95.
الأمالی (للمفید)، ص283
آیات 7 و 8 سوره مبارکه بینه
بحار الأنوار (ط - بیروت)، ج75 ، ص222
بحار الأنوار (ط - بیروت) ،ج74 ، ص 147
شرح آقا جمال خوانسارى بر غرر الحکم و درر الکلم، ج4
منبع: تبیان