جلسه اخلاق عمومی طلاب
جلسه اخلاق عمومی ویژه طلاب، کادر و اساتید روز چهارشنبه مورخ 29/2/95 در مدرسه علمیه حضرت فاطمه(س) سقز برگزار شد. در این جلسه حجت الاسلام و المسلمین حسن رستمی مدرس اخلاق در باره ” معنویت” صحبت نمودند. ایشان ضمن تعریف جامعی از معنویت گفتند:هر چیز غیرمادی، منصوب به معنا است و به وسیله قلب شناخته می شود و اعتقاد و ایمان است، ارتباط با خدای متعال و ایمان به خداست، بهره گیری از نیروهای غیبی خداوند جهت نزدیکی به خدا.
ایشان در ادامه افزودند: راه های کسب معنویت چیست؟ باید در جوانی به دنبال معنویت بود چون تغییرپذیری بیشتر است.
امیرالمؤمنین علی (ع) قلب جوان را چون زمین خالی و آماده کشت معرفی می کند،پیامبر خدا(ص) سرزمین دلها را در مقابل بارش وحی و ارشاد الهی، تشبیه به انواع زمینها فرموده: برخی از زمینها پاک و آمادهاند، آب را در خود نگه میدارند و گیاه میرویانند. برخی مانند سنگستان، سخت و سفتند، آب در آنها نفوذ نکرده در روی زمین جمع میشود و مردم برای آشامیدن و آبیاری کشتزار خود از آن استفاده میکنند. بعضی زمینها کویر و شنزارند که نه آب را روی خود نگه میدارند و نه گیاه میرویانند. لوح دل و سرزمین قلب متعلّمین و جوانان به منزله سرزمینهای موات و بایر است که برای هرگونه کشت و زرع مساعد است تا چه بذری افشانده شود! اگر بذرافشانی روی منطق حسی یا تخیّل و هوی و هوس باشد، شجرهای که از این زمین قلب حاصل گردد، آن شجره پلیدی است که قرآن میفرماید: «اِنَّهٰا شَجَرَﺓٌ تَخْرُجُ فی اَصْلِ الْجَحیمِ» لکن اگر معلم در تطهیر قلب خود بکوشد و از روی منطق عقلی بذرافشانی نماید، شجرة طیّب و پاکی از آن بیرون میآید .«کَشَجَرَﺓٍ طَیِّبَـﺔٍ». معنویت در پرتو دانش به وجود می آید.
حاج آقا رستمی ضمن برشمردن آثار و برکات معنوی ابراز داشتند:در سایه معنویت اولین آثارش:
1- پویایی و رشد است. اگر معنویت نباشد انسان نه هدف خود را می شناسد و نه احساس پویایی خواهد داشت.انس پویا دچار افسردگی نمی شود.و در مسیر کمال رشد می کند و احساس مسئولیت دارد و هدف شناسی دارد و در راستای هدفش فعالیت می کند.
2- تحمل مشکلات : اگر کسی باور داشته باشد که دنیا جای راحتی و آرامش نیست و ماندگاری به دنبال ندارد بهتر می تواند سختی ها را تحمل کند. چون به این باور رسیده است که مشکلات فقط برای آزمایش فرد است. و در اینصورت است که می تواند با تحمل مشکلات زندگی را برای خود شیرین سازد.
3- شکوفایی فکری: اگر کسی می خواهد سعادت دنیا و آخرت را به دنبال داشته باشد باید معنویت کسب کند. در سایه معنویت و انس با خدا انسان عاقل در هر دو جهان به عاقبت بخیری می رسد. با دوری از معنویت فقط این دنیای مادی تامین می شود ولی سرای دیگر ویران می شود.
4- قدرت تمرکز حاصل موارد فوق است. وقتی معنویت نباشد حواس انسان به هر سمتی می رود و به لهو و دنیا طلبی مشغول می شود.
5- الگوپذیری: طلاب حواسشان باشد همین که مهر طلبگی به پیشانیشان خورد خواه ناخواه به عنوان الگوی جامعه شناخته می شود و انتظارات زیادی از وی خواهند داشت. برادران طلبه باید الگویشان امام صادق(ع) باشد و خواهران طلبه نیز باید الگوی خود را حضرت زهرا(س) قرار دهند. طلبه دیگر خودش نیست بلکه باید وقف جامعه باشد و با تحصیل و کسب علم و تهذیب نفس این الگو بودن را به کمال برساند.
6- آرامش و سلامت جسم و روح: انسانی که معنویت دارد از نظر جسمی و روحی به آرامش و سلامت می رسد. بسیاری از افرادی که دچار بیماری های روحی هستند همچون غیبت، افسردگی، حسادت، و دروغ همه نشان از این دارد که فرد معنویت ندارد.روح بیمار جسم سالم را نیز قطعا بیمار خواهد نمود. اگر معنویت نباشد به مرور آلودگی به روح بشر سرایت کرده و در آخر بی ایمان از دنیا می رود.
و اما از آثار اجتماعی معنویت می توان گفت احترام برانگیزی است. جامعه به انسان معنوی اعتماد می کند و او را محترم می شمارند.
معنویت، نیاز اساسی انسان است. همان گونه که غذا، برای ادامه زندگی مادی ضروری است، معنویت نیز برای طراوت روح بزرگ انسان یک نیاز اساسی است. از نگاه قرآن، انسان، مستعد تعالی است؛ از این رو برنامههای ویژهای هم برای او قرار داده شده است.