احکام روزه
سوال:
1. حکم ابطال روزه با جماع با همسر و تکرار آن چیست؟
2. حکم ابطال روزه با جماع با غیر همسر (حرام) و تکرار آن چیست؟
3. حکم ابطال روزه با استمناء و تکرار آن چیست؟
4. در همه این موارد اگه انسان جاهل به حکم باشد، تفاوتی می کند؟
پاسخ:
آیت الله خامنه ای: (1،2و3): به طور کلى اگر روزهدار، کاری را که باطل کننده روزه است، در يک روز بيش از يکبار انجام دهد، فقط يک کفاره بر او واجب میشود. اگر اين کار، آميزش جنسی يا استمناء باشد احتياط واجب آن است که بعدد دفعات آميزش جنسی يا استمناء کفاره بدهد.
(4): اگر يادگيرى مسأله کوتاهي شده بنا بر احتياط،کفاره مذکور ثابت است.
آیت الله سیستانی: اگر كسى روزه ماه رمضان را به خوردن يا آشاميدن يا جماع يا استمناء يا باقى ماندن بر جنابت باطل كند، در صورتى كه بداند آن كار روزه را باطل مى كند، علاوه بر قضا، كفاره هم بر او واجب مى شود.
و همچنين (بنابر احتياط واجب) قضا و کفاره لازم است بر کسى که جاهل به حکم بوده ولی در جهل خود معذور نبوده, و یا اینکه مطمئن نبوده و احتمال مى داده كه این کار مبطل روزه باشد.
اما کسى که مساله را نمى دانسته و در جهل خود معذور بوده يا مطمئن بوده كه این كار روزه را باطل نمى كند كفاره بر او نيست و فقط قضا دارد.
ولى اگر مى دانسته این کار مبطل روزه است ولی نمى دانست كفاره دارد در این صورت بايد قضا کند و كفاره هم بدهد.
و اگر در يك روز ماه رمضان چند مرتبه بخورد يا بياشامد، يا جماع يا استمناء كند، براى همه آنها يك كفاره كافى است.
و اگر روزه دار غير از جماع و استمناء كار ديگرى كه روزه را باطل مى كند انجام دهد، و بعد با حلال خود جماع نمايد، براى هر دو يك كفاره كافى است.
و اگر روزه دار كارى كه حلال است و روزه را باطل مى كند انجام دهد ـ مثلاً آب بياشامد ـ و بعد كار ديگرى كه حرام است و روزه را باطل مى كند انجام دهد ـ مثلاً غذاى حرامى بخورد ـ يك كفاره كافى است.
استفتاء از سایت مراجع معظم