آسيب هاي رواني اجتماعي روابط دختر و پسر
روابط دختر و پسر دارای آفت آسیب های روانی واجتماعی جبران ناپذیر است که به چند نمونه آن اشاره میکنیم:
1-سر کوب شدن استعداد ها: یکی از مهمترین عواملی که با وجود رشد نیروهای جسمی و فکری و روحی نوجوانی مانع از به جریان افتادن صحیح و اصولی آنها و تأمین سعادت آیندۀ او می شود. تسلط میل جنسی بر وجودش می باشد عدم کنترل این میل سبب می شود که تمام حواس و توجهات انسان و تمام قوای جسمی و مغزی او معطوف هوس بازی ها شود و اگر عملاً هم موفق به هوس بازی نگردد تمام فکر و ذهن او بوسیله این خیالات و افکار اشغال شده و مجالی برای کار دیگری و شکوفایی اندیشه و استعدادش پیدا نمی کند. این شعله ای که در سراسر وجودش زبانه می کشد تمام ترو خشک را با هم می سوزند و شکوفایی تازه در گلزار شخصیت معنوی اش را طعمه آتش سوزان می کند آیت الله سبحانی می گوید: روزی در محضر آیت الله العظمی بروجردی (رحمه الله) نشسته بودم که یکی از پزشکان ترکیه ، به دیدار یشاران آمد سؤال کرد که چرا اسلام ، نوشیدن شراب را خرام کرده است؟ آن مرجع بزرگ فرمود: حقیقت اندیشه انسان را عقل، قدرت اندیشه و تفکر تشکیل می دهد و اگر عقل انسان نبود وی با دیگر موجودات زنده تفاوتی نداشت و یکی از اموری که در تضاد شدید با قوۀ عقل انسان است، نوشیدن شراب می باشد، همانطور که پزشگان این مطلب را تأیید کرده اند بنابراین چون شراب عقل را از بین می برد و حقیقت انسان به عقل اوست، اسلام آن را ممنوع کرده است . آن پزشک به دنبال این پاسخ گفت: درست است که نوشیدن زیاد شراب، باعث از بین رفتن قوۀ تعقل انسان می شود و حقیقت انسان زیر سؤال می رود ولی اگر کسی به مقدار کمی از این نوع مایعات بنوشد نمی توان گفت که چنین تاثیری دارد، پس چرا اسلام آن مقدار اندک را نیز ممنوع کرده و نوشیدن آن را غیر مجاز می داند. آیت الله بروجردی فرمود: چون انسان کمال طلب است و هر گز به مقدار کم قناعت نمی کند و اگر مجاز شمرده شود براساس کمال خواهی اش به تدریج برخواسته خود می افزاید. بهمین جهت است که اسلام از همان ابتدا حتی مقدار اندک آن را ممنوع کرده است و به عنوان یک قانون قطعی و دقیق آنرا برای تمام افراد و چه با اراده و چه کم اراده به اجرا گذاشته است و چون این ویژگی یعنی کمال طلبی، در دیگر ابعاد و زمینه ما جاری است دیگر قوانین و مقررات و دستور العمل های صادر ازطرف قانون گذار هستی براساس همین نکته شکل گرفته و آنجا که ممکن است زیاده طلبی باعث حریم شکنی و به تدریج انسان دروادی هولناک و در معرض خطرات جانی و روحی قرار گیرد. اسلام با جدیت و قاطعیت آن را نهی می کند اظهار محبت به جنس مخالف از جمله همین موارد است که با یک سلام و احوال پرسی ساده آغاز می شود و به انگیزه اهداف آموزشی و غیره شروع می شود ولی بتدریج نوع رابطه و گفت وگو تغييرکرده است و هرگز به همان حداقلی که در روزهای اول داشته اکتفا نمی کند و بر همین اساس که از همان آغاز باید از ایجاد ارتباط عاطفی و مبتنی بر احساسات اجتناب کرد.
2-افت تحصیلی یا رکود عملی: روابط دختر و پسر باعث می شوند که دو طرف تمام فکر و توجه و تمرکز خود را صرف دیدارها و ملاقات های حضوری و تلفنی خود کنند و این بزرگترین مانع برای رشد و ترقی علمی است. زیرا تحصیل دانش نیازمد تمرکز نیروهای فکری و روحی است. دل مشغول و اضطرابی که بر اثر این گونه پیوندها پدید می آید بزرگترین سد راه تعالی علمی و تحصیلی است. مطالعه و درس در زندگی هر انسانی بویژه در دوران دانش آموزی از مهمترین عوامل سازنده شخصیت وی می باشد که فدا کردن آن بخاطر تن دادن به دوستی های احساس و غیر آگاهانه و پاسخ گویی به خواست های تمام نشدنی بزرگ و رسوا کننده است. تجربه نشان داده که این نوجوانان و جوانان به علت پریشانی افکار و هواس پرتی، ذوق درس خواندن و اشتیاق هر گونه مطالعه ای را – اعم از کتابهای درسی و غیر درسی به کلی از دست می دهند. اگر زندگی بزرگان شخصیت های علمی، محققین، نوابغ و دانشمندان و متفکران را مورد مطالعه قرار دهیم، متوجه می خواهیم شد که همه آنان افرادی بوده اند که از خوش گذرانی ها و هوس بازی خود را کنار کشیده اند و احتیاجات جسمی و غریزی خود را از طریق مشروع و معقول و در حد اعتدال بر آورده اند. دروغ بزرگی است اگر کسی بگوید: میل جنسی، سراسروجودش را گرفته و ذهن و زبان او را دوستی های نامطلوب با جنس مخالف پر ساخته، امااز نظر درسی، مطالعه و تحقیقات علمی، لطمۀ اساسی بر او وارد نشده است. و به ویژه در دوران نوجوانی و جوانی، تحقیق چنین امری از محالات است با شکل گیری روابط عاطفی بین دختر و پسر و افزایش تدریجی آن زمینه وابستگی آنها به یکدیگر و تشدید آن فراهم می شود و از آنجایی که نیازی به محبت ورزیدن و مورد محبت واقع شدن در دوران جوانی، به اوج خود می رسد و فضای نسبتاً مناسبی برای ارضای این نیاز(هر چند بطور غیر صحیح آن) در محیط آموزشی و دانشگاهی وجود دارد، به شکل خودکار دختر و پسر در این کانال قرار می گیرند، در اکثر موارد، به طور ناگهانی و بدون توجه به نتیجه کار، گرفتاری چنین گردابی می شوند و آنرا با عنوان عرف مناسب و موجه پوشش می دهند و باطن غیر موجه آن را با ظاهری نیکو و پسندیده جلوه گر می نمایند به این ترتیب علاقه ابتدایی شدت یافته، با وجود تصمیم اولیۀ دو طرف یا یکی از آنها کم کم به وابستگی به یکدیگر تبدیل می شود این وابستگی در بسیاری موارد شاید درتمام موارد- آفت بزرگی برای تمرکز حواس، تحصیل و تفکر عمیق در امور درسی آنها می شود، به گونه ای که گاهی مطالعه و حضور در کلاس درسی را غیر ممکن می سازد و هر کدام از آنها در تمام اوقات شبانه روز و حتی در کلاس درسی، در فکر طرف مقابل است. این چنین اداعای بدون پیشوانه ای نیست و اگر به نوشته های چنین افرادی مراجعه کنیم، مثنوی هفتاد من کاغذ می شود.
3- ایجاد جّو بدبینی: اغلب این گونه دوستی ها و روابط به ازدواج منتهی نمی شود و اگر هم به ازدواج بینجامد. پس از مدتی، جو بد بینی و سوء ظن آن دو نسبت به هم فضای زندگی شان را، جهنمی خواهد ساخت و هر دو در آن خواهند سوخت. پسر با خود میگوید: دختری که به راحتی با من رابطۀ نامطلوب و نامشروع برقرار کرد از اعتقاد و ایمان قوی برخوردار نیست. بنابراین از کجا معلوم که پیش از ارتباط با من، با دیگری ارتباط برقرار نکند؟دختر نیز همین تصور را نسبت به پسر خواهد داشت. بنابراین، این گونه ازدواج ها پایدار نخواهد بود و تجربه نشان داده که منجر به طلاق و جدایی می گردند براساس یک یافتۀ پژوهشی در آمریکا، زوج هایی که پیش از ازدواج با یکدیگر زندگی می کنند، زندگی زناشویی آنها با مشکلات فراوانی رو به رو است و منجر به طلاق می شود. به گزارش ایسنا، دکتر «کارتری کاهارن» استاد دانشگاه ایالت پنسیلوانیا می گویند: طبق آخرین تحقیقات، افرادی که پیش از ازدواج با یکدیگر رابطه داشته اند بعد از ازدواج در حل مشکلات خود عاجزند، زیرا که نسبت به یکدیگر بسيار بدبین هستند.
4-اضطراب تشویق و احساس نگرانی: در دوستی های موجود بین دختران و پسران از آنجا که مقاومتی بسیار قوی از طرف پدر و مادر یا جامعه برای ممانعت از برقراری این دوستی ها وجود دارد، این گونه دوستی ها، با مخاطرات روانی گوناگونی مانند اضطراب و تشویق همراه است وجود افکار دیگری چون احساس گناه، نگرانی از تهدیداتی که توسط پسر، برای فاش کردن روابطش با دختر صورت می گیرد. یک تعارض درونی و اضطراب مستمر را به دنبال دارد. بنابراین وجود چنین دلهره و اضطراب هایی که گاهی لطمه های جبران ناپذیر بر جسم و روان انسان وارد می کند، از آسیب های جدی این گونه روابط است. همچنین هیجانات کاذب، مثل خیال ازدواج خوشبختی و در نتیجه شکست روحی، قربانی شدن دختران بخاطر از بین رفتن آبروی آنها و خانواده شان و حتی اقدام به خودکشی از دیگر آسیب های این نوع ارتباط است.
5-فقدان شناخت درست واقع بینانه: کسانی که مدعی اند که این گونه روابط و دوستی ها با انگیزه ازدواج شکل می گیرد، با اندکی دقت، در خواهند یافت که روح حاکم بر این گونه دوستی ها عاقلانه و از سر اندیشه نیست بلکه در آغاز و یا پس ازمدتی تنها عامل ادامه روابط میل و کشش جنس خواهدبود. امیرالمومنین علی (عليه السلام) می فرماید: «دوست داشتن چیزی (آن هم نا آگاهانه و از سر هیجان و احساسات) انسان را کو روکر می کند»